L’entorn

Geogràficament, Castellfollit de la Roca es troba situat entre dos entorns naturals protegits de gran valor natural i paisatgístic i molt a prop de la capital de la comarca.

PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

Castellfollit de la Roca és la porta del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el qual constitueix el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica i un dels més importants d’Europa. El Parc s’estén sobre unes 12.000 hectàrees, dins les quals s’han comptabilitzat més de 40 cons volcànics, 20 colades de lava i indrets de característiques físiques i paisatgístiques singulars.

Geològicament parlant, podem parlar d’una zona volcànica inactiva, però no extingida, ja que les últimes erupcions es van produir en temps relativament recents, entre 15.000 i 10.000 anys enrere.

El paisatge del Parc Natural està constituït bàsicament per boscos, que cobreixen la major part de la seva extensió (alzinars, rouredes, fagedes, vernedes…); a les zones més planes hi trobem conreus destinats als farratges i als cereals farratgers i també àrees de pastura.


L’ALTA GARROTXA

Castellfollit de la Roca és també a quatre passes de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa, espai protegit que s’estén sobre unes 33.000 hectàrees de terreny. Per la seva diversitat i singularitat és, sens dubte, l’espai més important del Prepirineu oriental.

El relleu de la zona, de tipus calcari i una marcada abruptesa, està caracteritzat per les valls profundes, voltades de cingleres i parets de roca. La vegetació predominant és l’alzinar, amb algunes zones de roureda.

L’Alta Garrotxa compta, a més, amb una important riquesa pel que fa al patrimoni cultural: masies, llogarrets, ermites i places carboneres es troben al peu dels camins i senders que recorren l’espai.


BESALÚ

A 15 minuts de Castellfollit hi ha Besalú, declarat conjunt històric artístic nacional pel seu gran valor arquitectònic. El Miqvé o Banys Jueus de Purificació, el pont romànic, l’església de Sant Pere, la parròquia de Sant Vicenç, Sant Julià… són el llegat d’un passat mil·lenari que encara ara es pot descobrir.

L’oficina Municipal de turisme ofereix un servei de visites guiades a tothom qui ho desitgi.


LA CIUTAT D’OLOT

A 10 minuts de Castellfollit hi ha la ciutat d’Olot, coneguda per l’art i pel seu paisatge esplèndid. Entre les múltiples possibilitats que ofereix cal destacar l’oferta cultural formada pels diversos museus (Museu Comarcal, Museu dels Volcans…), les nombroses exposicions, concerts, teatre, cinema… Però Olot ofereix també una àmplia zona comercial i, per descomptat, el volcà del Montsacopa, també conegut per Sant Francesc, en honor a la capella que hi ha al seu cim; un mirador privilegiat amb un cràter perfectament definit i molt ben conservat, que omple la ciutat amb la seva presència.